Ушев облъчил Москва с 25-ия кадър: „Путин говно“

0

Тайно с филма си „φ1.618“ Тео Ушев агитирал срещу войната на Московския кинофестивал. За целта ползвал специални техники, т.нар. 25-и кадър. Това разказа самият той в интервю за БТА.

„В един момент ми хрумна още една идея – да направя версия на филма, в който да включа така наречения 25-и кадър. Това е незаконна днес техника, използвана в рекламата през 50-те. Когато сложиш само един кадър с някаква марка, лого, текст, окото не го засича, но мозъкът регистрира изображението и на подсъзнателно ниво отчита присъствието му.

Така нареченият „сюблимен кадър“. Използва се в анимацията. Аз самият съм го използвал в два мои филма преди. Във филма така или иначе има splash кадри, като тези в комиксите. Трябваше само да подменя няколко кадъра с нови изображения, които направих – четири на брой: „Путин говно“, „Нет войне“, „Иди“ и „Нахуй“, които сложих един след друг.  Първите два сложих в танца на Гаргара. Другите – в края, преди експлозията на Пумпала. Целта беше да бъдат на места, където да не се забелязват. Но да останат в подсъзнанието на зрителя“, казва режисьорът.

„От този момент прожекцията на филма на фестивала ми стана идея фикс. За мен стана пънкарски, провокативен акт на изкуството. И държа участието на точно този филм, на точно този фестивал, в точно този момент да се възприема само така. Оставаше само да измисля начин как да стане, така че при първия чек на файла да не го видят. Имаше правописна грешка в един текст.

Те го отбелязаха, когато превеждаха филма, и тогава им изпратих новия файл с въпросните кадри“, разказва още Ушев и продължава: „Имах приятели, които са били на прожекцията. Единият беше забелязал, попита ме: „На мен ли ми се струва, че видях „Путин говно“. Вторият не беше забелязал, той е бил на втората прожекция.

Може да са сменили DCP файла, ако някой го е видял. Не знам. Ще разбера скоро. Искам да кажа, че в един момент усетих подкрепа от хората от фестивала. Започнахме да си говорим с кодове, английски, от Втората световна война. Беше като в шпионски филм. Някой в ръководството на фестивала, на много високо ниво, ме подкрепяше и ми помагаше в „протестния акт“. Подозирам кой е…“.

Както е известно, „φ1.618“ получи награда  „Сребърен Свети Георги“ на фестивала. Ушев обяви, че няма да вземе отличието.

Но критиките срещу него, че е уж враг на Путин, а участва във фестивал, чийто президент е Никита Михалков, един от най-големите пропагандатори на Путин, не секват. „Ожесточението, с което някои хора, с които уж сме на една страна на барикадата, ме нападаха, говори само за това колко истерично и неаналитично е станало българското общество. Войната ни радикализира – днес всичко е само черно или само бяло.

А това подхранва единствено възхода на човеконенавистни режими. В нито един миг не съм се съмнявал, че това, което правя, е единственото правилно нещо в момента“, казва още Ушев в интервюто.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.