Ужасът няма край! След наводненията идват влага, гъбички, плесен и болести

0

Дълго време ще продължат възстановителните работи по разрушенията, нанесени от придошлите води на реките по Южното ни Черноморие. Безопасна ли е обаче средата, в която се извършва прочистването на дворове и къщи? 

Първото, което камерите на новинарските екипи показаха след „потопа“, са наводнените първи етажи на сградите. След приключването на хигиенните действия и подсушаването на помещенията обаче опасностите далеч не приключват. Този път те са свързани с потенциалния риск от зарази и отложените ефекти на влагата.

Един от основните фактори, способстващи за разпространението на инфекции след наводнения, е нарушаването на санитарните условия. Дали тръбите, издълбани от водната стихия на плажа са наистина с чиста вода, както твърдят властите, предстои да се разбере, но въпреки резултата е добре да се има предвид кои са „подводните камъни“, които потенциално застрашават здравето на хората в бедстващите райони, пише Дир.бг.

Какво може да ни донесе замърсената вода?

Дезинтерия – бактериално заболяване, предизвикващо силна диария, стомашни болки и дехидратация.

Хепатит A по правило може да се предаде чрез замърсена храна и вода и да нанесе сериозни поражения на черния дроб.

Легионелоза или познатата като „легионерска болест“ е остра бактериална инфекция, която протича с тежка пневмония. Същата бактерия може да причини и по-леки, грипоподобни симптоми, наречени „треска Понтиак“. Заразата се предава чрез вдишване на водни пари при контаминирана (заразена) вода, а причинителят на легионелозата се среща във водата и тинята.

При наводнения и влажни условия, в комбинация със стреса от природното бедствие, имунната система може да се компрометира, увеличавайки риска от активиране на вируса на херпес симплекс и развитието на херпесни обриви.

Гастроинтестинални инфекции от всякакъв характер са най-честите остри заболявания при наводнения, когато достъпът до чиста питейна вода е силно ограничен и нивото на хигиената – занижено.

При контакта със замърсени води и повърхности се увеличава риска от инфекции на кожата и бактериални дерматити.

За да се предотврати разпространението на инфекции след наводнения, е важно да се предостави бърза помощ за отводняване на домовете на хората и да се поддържат минимални стандарти на санитарна хигиена.

Водните наноси могат да станат причина за поява на редица заболявания с животински произход:

Лептоспирозата е инфекция, която се предава чрез вода, която влачи боклуци или урината на заразени животни. Тя се характеризира с висока температура, мускулни болки и главоболие.

Тетанус е сериозна анаеробна инфекция, която може да проникне в човешката тъкан не само при убождане, но и при замърсяване на повърхонстни рани от води, които носят фекални отпадъци на заразени животни.

Влага!

Спазване на безупречна хигиена обаче не винаги е достатъчна мярка, когато стените са напоени с вода и влагата обхваща целите помещения. Ето на какво може да бъде носител тя:

Влажната среда е идеална за растеж на мухъл и плесен. Тези гъбоподобни организми могат да предизвикат алергични реакции и дори астма при хора, чувствителни към тях.

Повишената влажност и мухъл в домовете могат да допринесат за появата на дихателни проблеми, като бронхит или пневмония.

И не на последно място трябва да споменем влиянието на стреса и психологичните ефекти от него. Загубата на имущество, чувството на безпомощност, страха за живота са сериозни фактори за стрес, които често водят след себе си (обикновено след края на мобилизацията) различни фобийни състояния, депресивни епизоди и гняв. Специалистите препоръчват да се потърси професионална помощ, за да се преодолеят травмите от преживяното и човек по-бързо да възстанови рутинния си начин на живот.

За да се предотвратят или намалят останалите здравни рискове след наводнения, е важно:

– Бързо изсушаване на домовете и премахване на водата.

– Предотвратяване на мухъла и плесента чрез добро проветряване и изсушаване на помещенията

– Избягване на контакт със замърсени води

– Поддържане на лична хигиена и избягване на консумацията на замърсена храна и вода

– Наблюдение за поява на симптоми и търсене на медицинска навременна помощ при нужда.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.