Ваксината срещу ковид донесе Нобел на унгарка и американец

0

Унгарката Каталин Карико и американецът Дрю Уайсман спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина, съобщи сайтът Nobelprize.org. Тя им се присъжда от Кралския Каролински медицински институт за техните открития, свързани с модификации на нуклеотидни бази, които позволиха разработването на иРНК ваксини срещу COVID-19.

Изследванията на двамата лауреати са от жизненоважно значение за разработването на иРНК ваксините през пандемията, започнала в началото на 2020 г. Чрез новаторските си трудове, променили фундаментално разбирането ни как иРНК взаимодейства с нашата имунна система, Карико и Уайсман допринесоха за безпрецедентно бързото разработване на ваксина през една от най-застрашителните за хората пандемии в наши дни, каза Томас Пърлман, генерален секретар на Нобеловия комитет. 

Тази година паричната равностойност на наградата е 11 милиона крони (около 985,000 щатски долара). Сумата се разделя между лауреатите.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг от Германия „за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта“.

Миналата година Нобел в категорията спечели шведът Сванте Пебо от института „Макс Планк“ за еволюционна антропология за „откритията, свързани с геномите на изчезнали хоминини и  човешката еволюция“.

Утре ще бъде обявен носителят на наградата за 2023 г. в областта на физиката, а в сряда – за химия. В четвъртък ще стане известно името на лауреата за литература. В петък ще бъде обявен нобеловият лауреат за мир, а идния понеделник ще бъде съобщено името и на новия нобелист за икономика.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.