Валери Йорданов съди директора на Народния театър

0

Актьорът Валери Йорданов съди директора на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев. Това обяви самият той на пресконференцията на група актьори и режисьори, създали „Движение за култура“, чрез която искат промени в закона за културните институти. „Аз лично съм завел дело срещу г-н Василев, беше върнато, но ще го заведа отново“, заяви звездата от „Хъшове“.

Криза

Адвокатката на актьора Клеоника Арабаджиева уточни пред „Телеграф“, че делото е за причиняване на неимуществени вреди около скандала с режисьора Александър Морфов. Валери е сред най-верните му поддръжници и истински гори в неговата кауза. В началото на декември той постъпи в болница, след като получи криза, събирайки подписи в защита на Морфов. Тогава той се оплака, че от театъра са му искали снимки по вайбъра, за да докаже, че е в лечебното заведение, питали са доктора му за болничния, а на сутринта са му направили и проверка. Той обвини за стреса и влошеното си здраве директора, а малко след това му е завел делото.

Билети

Валери Йорданов обяви, че 30 души са напуснали Народния театър, откакто Васил Василев пое директорския пост. „Елена Телбис, излезе в неплатен отпуск, тръгна си омерзена. Захари Карабашлиев, Явор Гърдев (за него не знам какво му е положението в момента), главният инженер Венци Енчев също, като сега на негово място работят 6 човека“, заяви актьорът. Той разказа, че щатът на Народния е бил 231 души, а сега са 312 – т.е. 81 души са назначени за 4 месеца, като според него напускат специалисти и на тяхно място идват избрани лица от Василев. Според него има и голям проблем с дискриминацията. „Винаги е имало до 250 места за ученици и пенсионери с намаление. Това е по програма на Министерство на културата. Тези билети ги няма, няма ги тези места. Общо 10 места на близки се раздават“, каза Йорданов. За него е проблем и увеличението на билетите, като изтъкна, че билетите за неговия моноспектакъл „Караконджул“, както и за „Шърли Валънтайн“ на Албена Колева са с най-скъпите билети, за да се откажат хората да ги купуват. Той изреди и случаите, в които е трябвало актьори от Народния да дават писмени обяснения пред Василев.

Маршрут

Освен от Валери Йорданов, „Движение за култура“ бе представено още от Албена Колева, Камен Донев, Лилия Абаджиева, Костадин Бонев, Никола Додов и проф. Георги Каприев. Те обявиха, че на 16 март организират шествие, което ще започне от Министерството на културата (МК). „Това ще бъде демонстрация, на която ние ще се постараем да представим текст, който да бъде депозиран в съответната държавна институция. Ние не протестираме изобщо. Ние задаваме параметри, по които трябва да се работи. Шествието ще мине през президентството и ще акостира пред Министерския съвет“, обясни проф. Каприев. Артистите казаха още, че искат да се направят промени в закона за културните институти, включително и в регламента за конкурсите за директори, за да има кой да носи отговорност.

„Телеграф“ потърси директора на Народния театър Васил Василев за коментар на изказванията по негов адрес от пресконференцията на „Движение за култура“, но той предпочете да запази мълчание.

Камен Донев: С кални ботуши се потъпква светинята

Камен Донев е прочел десетте страници за дисциплинарното уволнение на режисьора Морфов, но никога досега не бил виждал „зад толкова студен и подреден, юридически издържан текст да прозират злоба, злост, тържество на чиновника. Някой, който смачква друг със силата на закона“. Според него не може в театъра да важи дисциплинарното уволнение по Кодекса на труда. „Законът някак си не решава проблема, когато той минава в морално измерение. Какво значи буква, алинея, правна окопана територия, брилянтно дерижирана и менажирана от някакъв си човек. С кални ботуши да се потъпква светинята на театъра“, каза още актьорът. За него Василев е дерайлирал, и то отдавна. „Всички му треперят и не смеят да кажат нищо, пазят си заплатите. Ако те не смеят, трябва да има някой да им каже“, заяви още Донев.

Албена Колева: Превърнаха ни в цех за капачки

Според актрисата Албена Колева атмосферата в Народния театър е нарушена със записи от репетиции, на които актьорите си казвали глупости, вицове и шеги, които „не са за пред хора“. „Трябва да се преборим с този контекст на закона в Кодекса на труда, който ни слага наравно с производството на всеки един цех – на капачки, бутилки или дрехи. Там работниците имат нормирано работно време – ние, актьорите, нямаме“, каза още актрисата. Тя изтъкна, че театралите доста често не могат да спят, защото мислят за представления, точно и затова не са равни с другите служители. „Има дни наред, които не може да мигнеш. Творчеството обхваща цялото ни състояние, мислиш какво ти предстои. Трябва да положим усилия да се промени със закон за театъра, някакви нови наредби“, заяви дъщерята на Тодор Колев и добави, че директорът Василев „вкарва Сашо в производството на салфетки“. „Театърът се случва в свободата на духа на едни хора. Не може ти, марширувайки, да правиш театър. В театъра трябва да влезеш с настроение, да има атмосфера. Затова толкова говорим за атмосферата в Народния театър. Атмосферата е важна“, обобщи тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.