Варна е в потрес! Кандидат-кметът Благомир Коцев изплати $250 000 дълг покрай войната в Украйна, дължи 23 млн. долара на „Дойче банк“ (първа част)

0

Варна е в потрес – кандидат-кметът Благомир Коцев изплатил кредит от $250 000 покрай помощта, дадена на украинските бежанци! Хората в морската столица питат и каква част от държавните средства за спасяването на моряците от „Царевна“ отидоха в джоба му, защо мълчи прокуратурата, докладва източник на Narod.bg от Варна.

Войната винаги е средство за обогатяване на трети лица, неучастващи пряко в конфликта, които поради тази причина не търпят загуби, на гърба на човешкото нещастие трупат приходи.

Какво показват фактите по отношение на ползите от специалната военна операция в Украйна за скандалния ексгубернатор Благомир Коцев – координатор на „Продължаваме промяната“ във Варна и огромна стратегическа грешка на партийното ръководство, издигнало го за кмет на третия по големина град в България?

45-годишният играч е областен управител 160 дни, след които изненадващо погасява кредит от $250 000, докато усвоява неясно колко средства от Центъра за помощ на украинските бежанци, включително и гориво.

Фирмата, в която доскоро е член на управителния орган, „спасява“ от плен български моряци на кораба „Царевна“ в Мариопул. Въпреки журналистическите и депутатски въпроси колко пари и как са разходени реално за украинците и за непровелата се държавна операция по спасяването на моряците ни, 16 месеца нито Коцев, нито партийните му лидери са дали отговори. Няма и отчет за даренията и за разходваните пари на данъкоплатците.

Кой е Благомир Коцев?

Кандидат-кметът на Варна Благомир Коцев е по-известен като сина на Рубин Коцев, които бе отвлечен преди години и върнат срещу 6-цифрен откуп. Благомир е в управлението на няколко фирми. Част от тях са задлъжнели към Дойче банк с 23 млн. щатски долара, като изплащането на кредита е спряло преди 10 години и банката е наложила запори върху активите на фирмите.

Реално Коцев има приходи само от комплекс „Хоризонт“ в Морската градина, където предшественикът му Стоян Пасев щедро разрешава ползване на част от държавната собственост напълно безплатно за ресторанта на Коцев.

Самият Коцев става областен управител без нужното за тази длъжност образование. Той има неуспешен опит да изучи в САЩ, а после завършва колеж във Великобритания. Степента обаче не се равнява нито на бакалавър, нито на магистър – задължителни за длъжността областен управител. Коцев получава заплата без право да бъде назначен и без да може да изпълнява реално задълженията си, тъй като няма допуск до класифицирана информация.

Причината – в разрез със Закона за държавния служител борчлията заема държавен пост и едновременно с това е в търговско дружество. Тъй като фирмата е длъжник, Коцев не може да бъде освободен от управителния й орган. Така, въпреки войната в Украйна, Коцев няма право да се запознае с нито един документ с гриф за служебно или секретно ползване. Затова той упълномощава заместниците си и изобщо не ходи на работа.

Вместо това организира и ръководи Център за помощ на украински бежанци в Спортна зала Варна.

Изплати ли Благомир Коцев с парите от даренията за украинските бежанци кредита си?

Скандалният областен управител на Варна от „Продължаваме промяната“ изплатил кредит от 250 000 щатски долари веднага, след като напуснал Областна администрация. Парите за погасяването на виселия с години заем са събрани паралелно с помощите, които състрадателни варненци предоставяха за бягащите от войната украинци.

Въпреки журналистическите и депутатски питания колко средства са инкасирали водещите благотворителната акция Коцев и настоящата депутатка от ДБ Стела Николова, месеци наред няма никакъв отчет. В същото време Коцев и Николова пълнят фейсбук с изявления, че работят и ще работят прозрачно.

Точно месец след началото на военната операция в Украйна Благомир Коцев в качеството си на областен управител открива официално Център за помощ на украинските бежанци в Спортна зала – Варна.

Съобщава, че има 20 доброволци, които са инструктирани как да посрещат бягащите от войната украинци и да оказват помощ. Той самият отива в ранния следобед на мястото, след като се наспи, твърдят доброволците. Ежедневно се изготвят по няколко списъка с нуждите на украинците, които се разпространяват чрез медии и социални платформи.

Голяма част от българите в региона буквално са в бойна готовност и изпълняват заявките в списъците безусловно. От тях се възползват и украинците, пристигнали с лимузини за стотици хиляди левове. За да намали общественото напрежение защо трябва да се събират помощи на милионери, докато има бедстващи варненски деца, Центърът разпространява историята на млада жена с две деца, чийто мъж е загинал дни по-рано на фронта.

Една история. Но, пък идва съпредседателят на ПП – Кирил Петков, който лично да похвали ентусиастите в Спортна зала.

Година и 4 месеца след старта на ръководената от Благомир Коцев структура все още няма отчет какво е получила от гражданите, каква част реално от помощта, включително и финансови средства, са били разходвани за украинци.

У варненци остава горчивия привкус дали и каква част от парите за украинците са били усвоени пряко от Благомир Коцев за личните му нужди, включително и за погасяване на кредита, пита информаторът на Narod.bg.

Очаквайте ВТОРА ЧАСТ на разследването за схемите на Благомир Коцев във Варна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.