Върнахме стрелките час назад, ще си поспиваме повече сутрин

0

Така се върнахме към астрономическото време

Точно в 04:00 ч. тази сутрин върнахме стрелките на часовника си с 1 час назад и съответно се връщаме към астрономическото време. Така сутрин ще е от по-рано светло, вечер ще се стъмва бързо.

С други думи – ще можем да поспиваме един час повече сутрин.

При повечето компютри и мобилни телефони това става автоматично, но ако не сте сверили часовниците си – направете го.

В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 03:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време и остава в сила до последната неделя на октомври в съответната календарна година.

Европа реши, че всяка държава от ЕС може локално да гласува и приеме каква система да приеме – да сменя часовника два пъти в годината, или да остане само на астрономическото време. Засега обаче българските управници още не са стигнали до тази тема.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.