ВАС поряза екотерористите за ТЕЦ „Марица-изток 2“

0

Върховният административен съд (ВАС) отказа да вземе решение по същество по заведено от екотерористите дело срещу държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ и го връща в Стара Загора за повторно разглеждане от местния административен съд. Това става след четиригодишна съдебна сага, съобщават зелените рекетьори „Грийнпийс – България“.

Бъдещото решение на Административния съд в Стара Загора отново може да бъде обжалвано пред ВАС. Липсата на решение по същината на казуса означава, че междувременно ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще продължи да се възползва от изключението от нормите за замърсяване въздуха, което ѝ позволява да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак – над четири пъти.

Делото беше заведено от командваните от външни интереси „Грийнпийс – България“ и „За Земята“ в началото на 2019 г., след като Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) позволи на теца да работи без краен срок.

ВАС се фокусира върху допуснатите процесуални нарушения и критикува старозагорския съд за десетките грешки в решението му – например незавършени параграфи, абсурдната подмяна на думата „живак“ с думата „желязо“, изслушване на експерти като свидетели, а не като вещи лица, и др.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.