Въвеждат видеонаблюдение първо в локомотивите, а след това и във вагоните

0

„БДЖ – Пътнически превози“ възнамерява да въведе видеонаблюдение във влаковете, става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос от транспортния министър Георги Гвоздейков.

Той уточнява, че вече се прилага успешен експеримент с видеонаблюдение в локомотивите и мотрисите. Предстои анализ дали нововъведението е полезно и след това най-вероятно ще бъде внедрено и в пътническите вагони, пише „Дневник“.

Гвоздейков обаче не посочва конкретни срокове кога видеонаблюдението може да започне да се прилага масово, както и от кога е започнало да се използва в мотрисите. Посочва се обаче, че то е полезно в превенцията срещу посегателствата над локомотивите, които често са замеряни с камъни. Помага и за избягване на инциденти с преминаващи през жп линиите хора и поставени на тях предмети.

Транспортният министър допълва, че се работи и за по-голяма сигурност на пътниците по време на пътуването им. За целта БДЖ са изготвили списък с номера на влакове и графика им на движение по участъците, за които са необходими засилени мерки. Списъкът е изпратен до Главна дирекция „Национална полиция“, като в него попадат всички нощни влакове, както и някои дневни. Гвоздейков настоява всички те да бъдат посрещани от патрул на жандармерията, която отговаря за сигурността по влаковете.

Той уточнява обаче, че няма как да бъде подсигурено постоянно полицейско присъствие във всички влакове. Преценка на жандармерията е по кои линии да осигури присъствие или посрещане на влака с патрулка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.