Важно! Ето какво време ни чака през юни

0

Тази година очакванията на световните метеорологични централи са средните температури през юни да бъдат близки до обичайните. Във валежно отношение – валежи приблизително два пъти над климатичните норми за западната половина от страната и около нормите за Източна България.

Юни ще започне с валежи и захлаждане. Повече валежи, около 30-40 л/м2 се очакват в централните южни райони в периода от 1 до 3 юни и дневни температури, достигащи от 19 до 24 градуса. От 4 до 6 се очакват повече слънчеви часове, затопляне, с температури надвишаващи 25 градуса, и превалявания в планините и североизточните райони.

В края на първото десетдневие, от 7 до 10 юни отново краткотрайните дъждове ще бъдат често явление, с повече валежи в западните и централните райони и условия за силни гръмотевични бури и градушки.

Нови превалявания ще има от 10 до 15 юни, по-съществени в западната половина от страната. От 16 до 18 по Черноморското крайбрежие ще задържи предимно слънчево, а на запад ще има превалявания. Дневните температури ще достигат 25, 29 градуса. От 18 до 20 се очакват валежи със захлаждане.

В началото на третата десетдневка, от 20 до 26 юни над западните части от страната ще бъде предимно слънчево, а на изток ще има облаци и превалявания. В периода до 26 ще бъде хладно, с температури от 20 до 26 градуса. Вероятността за слънчево и по-топло време с температури над 30 градуса е по-голяма в периода от 27 от 29 юни.

В края на месеца има условия за силни гръмотевични бури в южните и североизточни райони, условия за градушки.

Геомагнитна прогноза

Четири периода с магнитни бури

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват в периодите от 7 до 15 юни, от 23 до 28 юни.

Повишение на геомагнитната активност се очаква в дните от 1 до 6 юни; от 16 до 22 юни, като около 19, 20 юни има условия за слаба геомагнитна буря; в края на месеца също – от 29 до 30 юни.

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината. Причина е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление.

Друго много опасно явление случващо се през юни е смерчът. Познат още като торнадо и тромб, и представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 км/ч.

Народна метеорология – Еньовден вещае зимата

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

За юни народната метеорология гласи: Каквото е времето през юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

=============================

Обвиняемият Иван Димитров – Доктора не споменал нищо за стрелба и пистолет пред първите дошли полицаи

Пореден рестарт на делото за убийството на Жоро Дживизов – Жоро Плъха, бе даден днес в Апелативен съд – Пловдив. Процесът отново е на фокус, след като ВКС върна делото за преразглеждане.

Припомняме, че Окръжен съд оневини рентгенолога Иван Димитров за смъртта на рецидивиста Жоро Плъха с мотив, че се касае за неизбежна самоотбрана. Магистратите наказаха обвиняемия с условна присъда заради притежание на незаконен пистолет марка „Валтер“.

Делото стартира днес в присъствието на самия д-р Димитров и двамата му защитници адв. Василев и адв. Кутриянски.

На заседанието не присъстваха частните ищци – родителите на Жоро Дживизов – Димитър и Златка. Не се явиха и много от вещите лица, които следва да се произнесат в процеса. Нямаше ги и част от свидетелите. Въпреки това, ход на делото бе даден, като очведно ще има множество заседания по него, както беше и при предишния процес.

Показания даде свидетелят Георги Методиев, които се е явил рано сутринта, след тежкото престъпление край областна управа, в ролята си на младши разузнавач тогава. Той уточни, че вече не е полицай и както стана ясно от показанията му, не помни случилото се в детайл.

Методиев е участвал в обхода на района и в разговори със свидетели, веднага след убийството на Плъха.

С колегите му са преглеждали записите от две камери за видеонаблюдение пред магазин за хранителни добавки и на кадрите са видели как Иван Димитров излиза на улицата пред дома си с предмет в ръка, приличащ на пистолет.

От показанията му се разбра, че при първия разговор с Доктора, Димитров не е споменал нищо за това, че е прострелял Жоро Дживизов и въобще не е ставало дума за използването на пистолет в инцидента.

Спомена, че е чул някакви изстрели, но не знаел от къде са дошли. Димитров се държеше спокойно в беседата ни, сякаш нищо не се е случило, подчерта Методиев.

Преди това свидетелят разказа как Доктора е предал на полицаите историята за срещата си с крадеца в двора на къщата му и как са се боричкали. Никъде в разказа му обаче не присъствал пистолет и стрелба с него.

Бившият полицаи си спомня още, че от записите се видяло как мъж на улицата пред къщата на доктора носи ръкавици, но не конкретизира дали е бил самият д-р Димитров или приятеля, който му се е притекъл на помощ, след сборичкването с Плъха.

Очаква се делото да продължи с разпит на още свидетели.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.