ВАЖНО! Променят движението по АМ „Хемус”

0

От днес до 1 януари 2024 г. се променя движението в участъци от автомагистрала (АМ) „Хемус“ в Софийска област, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на 1 януари ще има две ленти за София.

Днес от 12:00 до 20:00 ч., и на 30 декември (събота), от 08:00 до 14:00 ч., се въвежда промяна в организацията на движението и временно се спира преминаването на тежкотоварните камиони над 12 т в посока Варна по участък от АМ „Хемус“ от 30-и до 47-и км. Ограничението е поради очаквания засилен трафик за предстоящите три почивни дни за посрещането на новата 2024 г. и ремонтно-възстановителните работи в тунелите „Топли дол“ и „Правешки хановe“.

Тежкотоварните автомобили ще се пренасочват по обходен маршрут от пътна връзка „Витинска река“, при 30-и км, по път I-1 София – Ботевград и път II-17 до пътен възел „Ботевград“ (при 47-ми км), откъдето ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“. В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението и при необходимост е възможно преминаването на моторни превозни средства (МПС) над 12 т. да се ограничи и в участъка от пътен възел „Правец“ (при 52-и км) до пътен възел „Осиковска Лакавица“ (при 60-и км). Обходният маршрут ще е по път I-3.

На 1 януари 2024 г. от 11:00 до 20:00 ч. за всички видове превозни средства, пътуващи от София към Варна, ще бъде ограничено движението по участъци от АМ „Хемус“ в района на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Целта е в последния почивен ден за пътуващите от Варна към София да бъдат осигурени по две ленти в тунелните тръби. Шофьорите, тръгнали към Ботевград и Варна, ще бъдат пренасочвани по обходен маршрут – от пътна връзка „Витинска река“ по път I-1 и път II-17, а при пътен възел „Ботевград“ ще продължават по АМ „Хемус“.

При пътен възел „Правец“ движението ще се пренасочва по път I-3 и при пътен възел „Осиковска Лакавица“ ще продължава по автомагистралата.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

От АПИ ограничиха движението на тежкотоварните автомобили и около Коледните празници.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.