ВЕЛИКДЕН: Добра новина за 1,2 милиона пенсионери!

0

Премиерът Гълъб Донев съобщи: само част от пенсионерите у нас ще получат великденски надбавки.

Това се случи на брифинг в Министерски съвет, на който присъстваха още социалният министър Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова. 

Допълнителните средства ще бъдат в размер на 70 лв. Тях ще получат 1,2 млн. пенсионери с възнаграждения под 504 лв. В трази група попадат и хората със социални и инвалидни пенсии и такива, които получават пенсии от учителския фонд.

Той аргументира решението само част от пенсионерите да получат добавки със заложеното в закона, удължаващ действието на бюджета.

„Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите. Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние.

Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност“, заяви Донев, цитиран от БНТ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.