Велико Желев изнася бизнеса в Дубай?

0

„В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаме от България и правим бизнес другаде, толкова по-добре. Аз затова отворих офиси в Дубай. Саудитска Арабия, Македония и Румъния. Предпочитам да участвам в търгове в Румъния, Македония. Преговаряме да изнесем техниката в чужбина. Ще участваме в някои от поръчките в България, но за нас тя вече не е приоритет.“

Това заяви пред bTV собственикът на строителната фирма „Хидрострой“ Велико Желев. На 6 март главният прокурор Иван Гешев изиска от министрите на регионалното развитие Иван Шишков и на вътрешните работи Иван Демерджиев цялата налична информация в двете министерства за нередности при строителството на пътищата, включително на Северната скоростна тангента на София и АМ „Хемус“. На следващия ден полицията претърси офисите „Хидрострой“ и задържа Велико Желев. На 8 март той бе пуснат под гаранция от 20 000 лв.

Днес Желев коментира, че оборотът на фирмата през 2020 г. е бил 440 млн. лв., а през 2023 г. – 120 млн. лв., защото Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) не е обявила нови поръчки за строеж и за основен ремонт на пътища. Желев се надявал да не се стигне до ситуация, в която политиците да посегнат на бизнеса му:

„(В) строителния бранш си знаем, че дойдат ли избори, политиците започват да ругаят и обиждат строителите, като ни обвиняват, че работим с тези или онези. Ние работим с този кмет, който е избран, с Министерски съвет и Народно събрание, които са избрани“.

Собственикът на „Хидрострой“ отрече обвиненията, че получените авансово пари за строежа на два лота от магистрала „Хемус“ са изнесени в чужбина. По думите му тези 48 млн. лева са в вложени в проекти, които „Хидрострой“ е изпълнила. „Авансите не са незаконна процедура, тя е позната в ЕС. Не е изчезнал нито един лев“, поясни адвокатът на Желев – Менко Менков, а Желев добави, че с тези пари са били закупени машини, асфалтови и бетонови бази, нужни, за построяването на двата лота.

„Държавата определя правилата за строеж на „Хемус“. Тя реши да сключи договор с държавната „Автомагистрали“, които направиха търг. Ние бяхме поканени да участваме в няколко търга, като аванси се дадоха на всички фирми, спечелили договори. В случая вина има държавата, защото не е подготвила в срок нужните документи, за да започне изграждането на участъците от „Хемус“, заяви собственикът на строителната фирма.

След проверка на Северната скоростна тангента регионалният министър Иван Шишков обяви, че липсва около 30% от асфалта, който е трябвало да се положи по проект. Желев отрича тези обвинения и твърди, че Шишков е „подведен“:

„Мисля, че министър Шишков е коректен човек и е подведен от някого много жестоко. Няма как един министър да отиде да вземе една ядка и да каже, че сме крадци. Как може така да обиждаш компании с толкова опит. Може да има компрометирани участъци, но затова си носим отговорност с гаранциите“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.