ВИЖТЕ: Едва 2 банки предлагат безплатно теглене от банкомат

0

В последните години банките периодично вдигат таксите на услугите си, независимо от солидните печалби, които реализират. В края на изминалата 2023 г. много финансови институции направиха поредни корекции в тарифите си, които засегнаха и ползването на дебитни карти при теглене на пари от банкомат. Това се случва на фона на дебатите и опитите на правителството и на някои политически сили да договорят с банковата асоциация намаление на таксите при теглене на заплати и пенсии с банкова карта. Миналата година парламентът гласува законово задължение всички работодатели с над 100 души персонал задължително да превеждат заплатите по банков път като в замяна финансовият министър Асен Василев обеща да договори премахване на таксите. Все още това не се е случило като междувременно банките продължиха да оскъпяват ползването на банкомати.

Все още обаче има банки, които не начисляват такса при теглене на пари от собствен банкомат, макар и при определени условия. Това показва преглед на финансовата платформа „Моите пари“ кои са банките с най-ниски такси.

От класацията става видно, че Ти Би Ай предлага по две безплатни тегления месечно от нейни банкомати за притежателите на нейните карти Visa Neon. Всяко следващо теглене обаче се таксува с 1 лев. Прокредит банк не начислява такса при теглене на суми в брой от банкомат на банката с дебитна карта Прокредит Генерация Z, но само за суми до 2000 лв.

От големите банки най-изгодни предложения предлага ОББ – 0.30 лв. при всяко теглене с нейна карта от нейни банкомати, без значение на сумата. Още пет по-малки банки предлагат същите условия.

Повечето финансови институции обвързват таксата за теглене от банкомати с размера на сумата. Така при големи суми банката прибира и повече пари от клиента.

Най-скъпа е тази услуга на Уникредит Булбанк – 0.16% от изтеглената сума, но не по-малко от 30 ст.

Таксите за теглене на суми в брой от чужд банкомат винаги са били и остават по-високи. Те започват от 1 лв. и достигат 0.20%, мин. 1.50 лв. за всяка операция. 

Законопроект на правителството за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с които банките да се задължат да намалят таксите при теглене на заплати, пенсии, социални помощи и стипендии, отлежава вече четвърти месец в Народното събрание.

В него се предвижда да не се начислява такса за месечно обслужване на платежна сметка за основни операции, както и три тегления на пари в брой от банкомат на обслуждащата банка месечно да са безплатни. Без такса се предвижда да бъдат и до три кредитни превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка. Освен това се позволява потребителят да притежава още една платежна сметка, различна от сметката за основни операции.

Депутатите обаче не бързат да приемат тези законови поправки – законопроектът е внесен в НС през ноември и все още не е минал дори на първо четене в ресорната бюджетна комисия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.