ВИЖТЕ КАК ВИ МАМЯТ В СУПЕРА! Внимавайте цената дали е за 1 кг или за 500 грама!

0

Поредна измама на родните търговци бе изловена от бдителни граждани! На табелите с огромни цифри се мъдрят привлекателни суми, които обаче се оказва, че не са за 1 кг от въпросния плод, а за половинка! Трябва обаче човек да се зачете внимателно, за да не се оплете в мрежите на българския търговски „гений“.

Комисията за защита на потребителите напоследък често се хвали с богата „реколта“ от заловени нарушители и глоби в търговската мрежа, но очевидно има още много работа, докато дисциплинира пазара, пише „Сега“.

Измамите с цените на храните продължават да са разпространен проблем.  По сергиите масово има етикети, които вместо да посочват цената за 1 кг, както законът повелява, показват колко струват 100 или 500 грама. Целта е ясна – когато е за по-малък грамаж, високата цена звучи по-малко стряскащо.  За „луксозния“ плод малини например най-често етикетът е за 100 г. 

Този номер с етикети и грамажи се прилага и за ягодите, макар че те не са чак толкова скъпи. 

Магазин от известна верига например дни наред подвеждаше клиените си с етикет с две цени – според едрия шрифт 1 кг ягоди струва 3.19 лв., а според ситния шрифт отдолу килограмът е 6.38 лв.

„Нелоялна търговска практика“ е всяка информация, чрез която потребителят е въведен в заблуда за качеството, количеството и стойността на стоката, обясняват от комисията. 

Инспекторите на КЗП най-често откриват разминаване между обявената на щанда и маркираната на касата цена. В много случаи се обявява цена за 100 грама или за 500 грама, а законът е категоричен – дори да става дума за шафран, трябва да е за 1 кг. 

Друго нарушение е, когато стоката се продава в опаковка, теглото на тарелката или пластмасовата купичка да натоварва цената. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.