Владимир Путин каза кога свършва войната

0

„Мирът ще настъпи, когато постигнем целите си“, заяви руският президент Владимир Путин по време на пряка линия с граждани и пресконференция с медиите.

Събитието, наречено „Равносметка за годината“, стартира в 11,00 ч българско време, като медиатори на дискусията бяха говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, водещата на „Първи канал“ Екатерина Березовска, както и журналистът от „Русия-1“ Павел Зарубин.

Руските граждани можеха да задават въпросите си посредством специализиран сайт, като поради големия интерес имаше над 2 милиона питания, но основна тема остана войната в Украйна, която Русия продължава да нарича „специална военна операция“.

По думите на Путин целите на страната остават непроменени – „денацификация и демилитаризация на Украйна“. Русия отдавна твърди, че нападението ѝ над Украйна е с цел да „защити хората“ от нацистите в страната, и това е една от причините, които Путин използва, за да започне първоначалната инвазия.

„Техният национален герой (на Украйна) е известен нацист“, заяви още Путин на конференцията. Относно демилитаризацията президентът посочи, че „ако те не искат да се помирят по мирен път, трябва да предприемем някакви действия, включително военни. Днес Украйна на практика не произвежда нищо… те внасят неща на безценица“.

Путин отговори на въпрос за нова мобилизация в страната, като заяви, че в момента няма нужда от такава. Той подчерта, че 244 хил. руснаци, които са били призовани, се намират на бойното поле в Украйна.

„Досега около 486 хил. души са се записали доброволно като войници на договор, в допълнение към 300 хил. души, призовани миналата година, потокът не намалява“, обясни той и допълни, че всеки ден се набират общо 1500 души, като договорите на доброволците се подписват за две или три години.

По време на конференцията се обади войник от Донбас, който заяви, че „защитата на врага е на път да се провали“, както и че „нашата победа е близо“. Спрямо това какво ще правят ветераните след войната, войникът попита дали е възможно да се създаде орган, който да им позволи да обучават ученици. „Това е много актуално“, коментира Путин и посочи, че „войните не се печелят от генерали, а от учители. Важно е да възпитаваме децата на патриотизъм“.

Репортер от ТАСС пита Путин дали Русия може да нормализира отношенията си с ЕС, тъй като Западът „се уморява“ да подкрепя Украйна, а „правилните политици“ идват на власт в Европа. „Европа винаги се е опитвала да ни изтласка на заден план“, посочи Путин, като обвини западните държави в „стремежа им да се промъкнат до нашите граници“.

„Руснаците и украинците по същество са един народ и това, на което сме свидетели сега, е голяма трагедия, наподобяваща гражданска война между братя от противоположни страни“, коментира още Путин.

„И дори не е по тяхна вина, целият югоизток на Украйна винаги е бил проруски“, заяви още руския президент, като обаче не представи нещо конкретно, което да защити твърдението му.

Според Путин унгарският премиер Виктор Орбан, който се противопоставя на присъединяването на Украйна към ЕС, не е проруски политик, а човек, който защитава националните интереси на страната си, за разлика от останалите лидери на блока.

Спрямо САЩ руският лидер заяви, че отношенията могат да се нормализират само когато САЩ проявят уважение и търсят компромис с Русия, вместо да използват сила или санкции.

Путин отговори на въпрос на военен репортер в Луганск, който заяви, че районът е „почти освободен“, но има опасения за формиране на „вражеска фронтова линия“ на левия бряг на река Днепър.

Журналистът пита Путин какво е известно за украинските сили, които се събират там, и какво ще се случи с „освободените територии“. Президентът каза, че „вражеските сили“ са се „провалили навсякъде“ в контранастъплението си и са съсредоточили артилерийските удари в „много тесен“ район на левия бряг на Днепър. „Те изтласкват своите хора и тези хора ще бъдат убити“, допълни той. „Те отиват в други страни да искат пари, а сега трябва да покажат, че украинската армия има поне някакви шансове да постигне нещо, без да мисли за някакви загуби“, допълни още Путин.

Атакувайки Зеленски, руския президент определи политическото ръководство на Украйна като „глупаво“ и „безотговорно“. Що се отнася до бъдещето на регионите, той заяви, че има „много проблеми“ и въпроси от страна на Русия относно тяхното развитие и финансиране. „Трябва да се направи много и ние ще го направим“, допълни той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.