ВНИМАНИЕ! Ковид и грип ни атакуват поотделно и заедно! Вижте как да ги разпознаем

0

Ангел Кунчев излезе с тревожни данни за вирусите, които тази зима дебнат отвсякъде и никой не е застрахован, че ще им се изплъзне!

Коктейл от вируси ни атакува тази година, това е разликата на този сезон в сравнение с предишните. Има сериозна циркулация на COVID-19, заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Постепенно обаче грипът ще успее да надвие останалите вируси, набира скорост и ще достигне епидемични нива в край на месеца или началото на февруари, допълни той. По думите му ситуацията с разпространението се променя много динамично. 

Няма промяна при симптомите, картината е класическа – грипът грабва внезапно с висока температура, болки в ставите, отпадналост. Някои от формите на COVID обаче наподобяват грипа. Коронавирусът е великият имитатор – засяга сърце, бъбреци, стави и т.н., но в началото симптомите му наподобяват грипните, обясни доц. Кунчев. 

Той подчерта, че тестовете, които да определят дали сме заразени с грип или Омикрон, са важни за лечението, тъй като за грип има ефективни антивирусни препарати. 

За учениците до 4-5 клас може би ще помогне, ако се въведе дълга зимна ваканция, но за по-големите няма смисъл – те ще се съберат в кина, в молове…, коментира той. 

Всяка ваксина е за конкретен щам. Ваксината не ви гарантира, че няма да се разболеете, а че няма да го карате тежко – така е и за ковид и за грип. Щом се появи нов щам – много различен, ваксините ще са още по-малко ефективни. В момента има и грип А и грип Б – ваксината е добре действаща, каза още Кунчев.  

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.