Внимание: Пясък от Сахара засипва София

0

Завишени количества на фини прахови частици са отчетени в София заради запрашен въздух. Това съобщиха от Столичната община. Завишените количества са заради навлизащи в България горещи въздушни маси, наситени с високи количества прах от Сахара, уточниха от Общината. 

Оттам предупреждават, че има завишение на фините прахови частици – ФПЧ10, което се отчита в четири от измервателните станции в столицата. Над нормалната средноденонощна норма на ФПЧ10 от 50 µg/m3 са отчетени в кварталите „Надежда“, „Хиподрума“, „Павлово“, „Младост“, добавиха от общинската администрация.

По прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология утре в София температурите се очаква да стигнат до 33 градуса. Имайки предвид тези данни за повишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха, Столичната община призовава гражданите да ограничат дейностите на открито. Това би ги предпазило и от жегата в най-горещите часове на денонощието.

Предупреждение от първа степен – жълт код, за горещо време с максимални температури между 34 и 39 градуса, издаде за цялата страна за днес, 11 юни, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.