ВНИМАНИЕ: Вижте ТОП 3 на измамите онлайн

0

Покупка на кола, която никога на получавате, стоки, различни от поръчаните, нежелани абонаменти, които могат да натоварят семейния бюджет. Това са топ 3 на онлайн измамите според Европейския потребителски център (ЕПЦ). Класацията е направена на база потребителски оплаквания. Октомври е месецът ни киберсигурността и затова от ЕПЦ напомнят да се внимава.

Купих кола, няма я

Една от често разпространените измами, която може да коства спестяванията, е при покупката на коли втора употреба. Обикновено офертата е много добра, а потребителят бива заблуден с изпращане на проформа фактура и обещание, че автомобилът ще бъде доставен до две седмици.

„Започват да водят преговори с продавача, получават проформа фактура и един договор, който обикновено е на името на физическо лице, не на фирма, но зарадвани и забързани от това, че офертата е супер изгодна, много хора не обръщат внимание на тази ситуация – превеждат парите с банков трансфер и в последствие продавачът изчезва“, разказа пред БНР Соня Спасова от ЕПЦ.

От центъра съветват в такива случаи да не се прибързва с превеждането на пари. Ако купувачът не може да отиде сам на място, е добре да изпрати друг човек на оглед. Ако продавачът откаже, това е знак, че нещо не е наред.

Маратонки, дрешки, парцалки

Вторият често срещан вид измама е свързан с покупка на дрехи, обувки, аксесоари или техника. И в тези случай офертата е изгодна. От ЕПЦ дават пример с покупка на електрически скутер. Три седмици след поръчката потребителят получава имейл, че доставката му е в пощата. Там обаче го очакват очила на цена от 1 евро.

„Първото и основно правило е – проверка и пак проверка. Не кликвайте върху сайт, който случайно е попадал в полезрението ви. Особено ако домейнът ви се струва някак странен, вътре има всякакъв вид стоки и всичките са изключително изгодни и намалени. Сравнете цените на избрания продукт с тези на други онлайн търговци. Потърсете отзиви за избрания продавач. И проверете дали адресът на сайта е сигурен – трябва да започва с httpS“, съветват от центъра.

Детето играе онлайн и харчи

Много често деца и тийнейджъри, играещи различни игри онлайн, стават жертва на измама без да разберат. Това се прави предимно чрез кодове, които им се изпращат като съобщения. При отварянето на линковете обаче те се съгласяват на абонамент за различни услуги. Така се увеличава сметката за телефона или парите се взимат от банкова карта, ако такава е регистрирана.

„Наистина е добре, ако става въпрос за младежи, за по-малки потребители, които нямат житейския опит да различават коректното от некоректното поведение, да не се доверяват прекалено много на непознати“, коментира Спасова.

От центъра съветват винаги да се проверяват допълнително сайтовете, от които се пазарува. И да се, че ако офертата е прекалено добра, за да е истина, най-вероятно става дума за измама.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.