Военният министър се похвали със соларни панели на покрива на президентството (снимка)

0

Военният министър Димитър Стоянов пусна снимка в профила си във Фейсбук на фотоволтаичната инсталация за собствени нужди на покрива на администрацията на бул. „Княз Александър Дондуков“ 2 в София. „След три годишна битка…“, пише министърът за соларните панели.

За изграждането на покривната фотоволтаичната инсталация президенството плати 165 951 лв. без ДДС, припомня „Сега“. Слънчевите панели са с мощност 90 kWp и ще се намират върху югозападния скат на сграда с площ 467 кв. м. Обществената поръчка беше спечелена от кандидата с по-високата предложена сума – „Глобал-Тест ЕООД“. Другата фирма „Дей Енерджи“ ЕООД се е състезавала с оферта за 137 750 лв. без ДДС, но е отстранена заради несъответствие с минималните технически изисквания на поръчката.

Президентството не е единствената институция, която прави инвестиции във възобновяема енергия. Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) също е възложил обществена поръчка изграждане на покривна фотоволтаична инсталация и такава на паркинг. Стойност за двете обособени позиции е 2 840 533 лв. без ДДС. Спечелилият кандидат е фирмата „Прострийм Груп“ ЕООД. Целта е осигуряване на гарантирано намаляване на бъдещите финансови разходи за университета, чрез намаляване на употребяваната електроенергия от електропреносната мрежа, пише в документацията към поръчката. За този проект се предвижда да бъдат монтирани 1476 панела с обща мощност 745 380 Wp.

Освен това изпълнителят за УНСС се задължава да гарантира годишно производство на електроенергия за първата календарна година не по-малко от 657 093 МВч./г., а за всяка следваща година производството да не намалява повече от 2%. Цената на енергията следва да излиза 505 лв./MWh, без ДДС. Срокът на договора за гаранцията е до 66 месеца, считано от въвеждане на обекта в експлоатация.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.