ВОЙНА! Румен Радев разковава сглобката

0

Президентът Румен Радев се закани на управляващите с неизбежна алтернатива. Пред журналисти той определи твърденията на депутата от ДПС Делян Пеевски за институционален чадър над президентството и прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики, като режисирана медийна истерия, издаваща страх от нова партия.

„Аз няма да коментирам г-н Магнитски. Опитомяването на лидерите на ПП-ДБ дава надежди, че със същия подход може да се подходи към президентската институция. Това няма да стане“, каза президентът Румен Радев по отношение на председателя на групата на ДПС в Народното събрание Делян Пеевски.

„Страх имаше в очите на Радев, не в нас, от появата на нова политическа формация. Очаквам да си подаде оставката и да го видя на политическия терен“, веднага отвърна председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на НС, цитиран от БГНЕС.

„Нека да стане политически лидер, да има достойнството да бъде такъв. Да се срещнем на европейските избори – това е достойно. Единственото недостойно е тази партия да е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати“, заяви още Пеевски.

Относно думите на президента Радев, че трябва компетентните органи да дадат информация за казусите ББР, БТК, „Булгартабак“ и др., Пеевски коментира, че се „радва по всичките казуси да се излее пълната информация“. „Не мога да разбера обаче прибързания отговор на прокуратурата. Още не съм си подал питанията към органите за “пътя на Копринката” и тъмните казуси в президентството. Ще си пусна питанията до час, а те отговориха толкова бързо, че няма абсолютно нищо за съветниците на президента”, обясни Делян Пеевски.

„Наблюдавам, че никой не прави нищо по темата. Николай Копринков не го ли знаете? Сега има много неща в медиите, но никой не реагира. Всичко да се проверява. Чудесно е всичко, което казва и мистър Кеш да бъде проверено”, смята председателят на ПГ на ДПС.

„Диктатурата на мистър Кеш свърши. Той излезе, каза, че ще прави партия. Чакам го на терена, на политическия терен”, каза още Пеевски. Той подчерта, че ако прокуратурата наистина няма как да предприеме действия срещу държавния глава, защото той има имунитет, значи има дела, които чакат отпадане на имунитета му. „Искам да знам кои са те“, каза Пеевски.

От пресцентъра на Движението за права и свободи съобщиха по-рано сутринта, че той е отправил питания към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за „Кешгейт – пътят на Копринката и “касиерите на президента“. „Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев“, уточняват от пресцентъра на партията.

„Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието. Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш мнението на хората, а те са омерзени. Ситуацията е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали. В момента използват добре позната техника – когато след вазимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото наследство, да създаваш фалшиво такова“, отговори държавният глава.

Радев уточни, че ако даде доверието си на нова политическа формация, ще го обяви сам.

Президентът призова компетентните органи да извадят на показ цялата информация за сигнали и дела на трупчета, ако има такива. „Няма да коментирам слухове и спекулации. Ако някой има истински доказателства, да ги предостави на компетентните органи, но и да носи отговорност за тях. Важно е и призовавам органите да извадят цялата информация и сигнали за дела на трупчета, ако имат такива.

Говорейки за корупция, призовавам тези органи да извадят всички сигнали, преписки и делата за БТК, „Булгартабак“, КТБ, за ББР, за язовири, за магистрали, митници, НКЖИ, за отравянето на Емилиян Гебрев, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина и за офшорки. Много въпроси висят. Как да се борим с корупцията при това положение? Аз призовавам компетентните органи да излязат с информацията, която имат. Много въпроси останаха“, добави той.

Радев изтъкна, че който разполага с информация за корупция, е дължен да я сподели с компетентните органи, но и да носи отговорност за сигналите, които подава.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.