ВРЕМЕ Е! Работници от „Топлофикация-Русе“ блокираха Дунав мост, колеги затапиха Стара Загора (ВИДЕО)

0

Служители на „Топлофикация – Русе“ блокираха района на граничен пункт „Дунав мост“ в знак на протест. Те не са съгласни с подписания от министъра на икономиката Териториален план за справедлив преход, в който Русе отсъства.

На извънредно заседание днес правителството се очаква да приеме Териториалните планове за справедлив преход за въглищните региони – Стара Загора, Кюстендил и Перник, пише БНТ.

България е единствена от страните-членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове. Срокът изтича утре и страната ни може да изгуби стотици милиони евро.

Видеото ТУК

Междувременно миньори и енергетици от енергийния комплекс „Марица-изток“ блокираха в петък сутринта движението в различни точки на област Стара Загора, за което вчера предупредиха от Асоциацията на топлофикационните дружества заради предвидените от сглобката близо 2 милиарда евро от ЕС за фирми от обръча на ПП…

В 7 часа протестиращите работници, както и подкрепящи ги граждани, блокираха Прохода на републиката в района на град Гурково, както и пътя от Стара Загора към магистрала „Тракия“ при отбивката за село Загоре. Движението е спряно и в по пътя Гълъбово-Обручище.

Блокирано е и движението по пътя Стара Загора – Хасково по посока към село Бъдеще.

Протестиращите заявяват, че искат справедлив енергиен преход, който да им гарантира работни места.

Те са против териториалните планове за справедлив преход, които според тях обричат въгледобивната енергетика и по специално комплекса „Марица-изток“ в сегашния им вариант, който според тях предвижда средства само за соларни и вятърни паркове и батерии, но не и за производства, които ще осигурят работни места за близо 20 000 работници, пряко заети в комплекса.

Категорични са, че ако плановете се приемат в този вид, протестите ще продължат и ще блокират цялата страна.

Блокиран е изходът към Прохода на републиката при Гурково. Образува се опашка от автомобили ТИР-ове.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.