Всичката Мара втасала: Властта обмисля ваучери за СПА центрове

0

Държавата да разработи целеви програми за здравна профилактика в сертифицирани балнео и СПА центрове, които гражданите да ползват по линия на Здравната каса под формата на ваучери. За това се обявиха от Българския съюз по балнеология и спа туризъм и Министерството на туризма по време на Десетия юбилеен годишен конгрес на организацията в Пампорово, който е посветен на нарастващия потенциал на здравния туризъм и българските климатични дестинации.

“Ваксините са важни, но превенцията не се изчерпва само с ваксини. Балнео и спа туризмът е част от здравната превенция и профилактика. И Министерството на здравеопазването трябва добре да помисли дали инвестицията в тях ще остане само на хартия“, каза председателят на съюза д-р Сийка Кацарова. Тя посочи, че много други държави имат целеви инструменти под формата на ваучери, програми или в рамките на здравните осигуровки на гражданите, които дават достъп до балнеопрофилактика.

По думите ѝ в това отношение българите са дискриминирани. Причината е, че действащата програма на НОИ за профилактика в балнеоцентрове обхваща едва 45 000 души годишно и достъпът до нея е труден, защото бюджетът ѝ свършва бързо. По линия на НЗОК пък гражданите имат достъп само до рехабилитация в болнични условия, когато вече са болни. Тя даде пример, че германските граждани вече имат достъп през здравните си осигуровки до сертифицирани български балнео и СПА центрове, а българските граждани – не.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.