Всички лекарства ще се изписват с е-рецепти

0

България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на следващата година, обяви днес здравният министър проф. Христо Хинков, като уточни, че това е най-песимистичният сценарий. Оптимистичният залага по-кратък срок.

„Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че до средата на следващата година ще можем да бъдем готови всички лекарства да се изписват чрез електронни рецепти“, каза той пред Нова тв.

Задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени преди месец – на 16 октомври, като началото беше белязано с грешки и трудности, макар процесът да се подготвя от 2 години.

„На среща с премиера и Българския лекарски съюз се разбрахме, че до април ще изчистим всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците“, обясни министърът на здравеопазването.

По думите му България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа и трябва да бъдат взети мерки.

Аантибиотиците ще се изписват паралелно на електронни и хартиени рецепти до края на март 2024 г.

И поясни, че ще има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително.

„Говоря за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия“, уточни здравният министър.

Здравният министър изрази и личното си мнение, че ваксините за варицела трябва да останат задължителни.

„Задължителният имунизационен календар се преценява много внимателно. Все пак мисля, че ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни. След Нова година ще обсъдим тази тема“, поясни Хинков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.