Всички се чудят каква Калас ще е Анджелина Джоли

0

Киното се включи мощно в честването на 100-годишнината от раждането на най-великата оперна певица на XX век – Мария Калас.

Само преди два месеца продуцентите Том Волф и Самуел Франсоа-Щайнингер обявиха, че през декември по кината тръгва техен пълнометражен филм, който представлява оцветена и ремастерирана версия на дебютния ѝ концерт в Парижката опера през 1958 година, който навремето е бил заснет изцяло от Френската телевизия.

Изненадата отпреди няколко дни е, че Анджелина Джоли ще се превъплъти в ролята на сопраното в нов игрален филм, чиито снимки започнаха в началото на октомври в Будапеща и ще продължат в Париж, Атина и Милано.

Понеже мнозина не си представят как с външността си Джоли ще пресъздаде драмите от последните години от живота на Мария Калас, чилийският режисьор Пабло Лораин пусна преди дни във фейсбук страницата си кадри от снимачната площадка с гримираната като Калас Джоли.

Лораин хвали подготовката на Анджелина Джоли за ролята, целия актьорски състав и сценария на Стивън Найт и е убеден, че готовият филм с работно заглавие “Мария”

ще развълнува

хората по целия свят

Продукцията на Лораин е независима и е получила одобрението на Гилдията на актьорите по времето, когато стачката им срещу големите студиа на Холивуд продължаваше. А сценарият, който пресъздава последните години от живота на дивата, е бил написан преди стачката на сценаристите, която все още продължава.

В останалите роли са Алба Рорвахер, Коди-Смит Макфий, Валерия Голино, турският актьор Халук Билгинер, който изпълнява ролята на Аристотел Онасис и др.

Чилийският режисьор Пабло Лораин е роден само една година преди смъртта на Калас – през 1976 г., в Сантяго. Зад гърба си има вече над 20 игрални и тв филма, като върховете в досегашната му кариера са именно в областта на биографичния филм.

“Джаки”, посветен на съпругата на убития американски президент Джон Кенеди, с Натали Портман в главната роля има три номинации за “Оскар”, включително и за Портман за главна женска роля. Любопитното е, че Джаки Кенеди е втората съпруга на Аристотел Онасис, който заради женитбата си с нея през 1968 г. зарязва не кого да е, а Мария Калас, с която дотогава са били заедно от 9 години.

Другият филм на чилиеца – “Спенсър”, бе посветен на трудностите в семейния живот на лейди Даяна и принц Чарлз. Ролята на Даяна се изпълняваше от Кристен Стюарт, която

също имаше за нея номинация за “Оскар” за най-добра женска роля.

Пресъздаването на историческа личност от толкова близкото минало, която е емблематична и за която има огромно количество снимки и видеокадри, безспорно е трудна задача. Но киното изобилства от филми за Мария Калас – американски, френски, гръцки. Има и театрални пиеси, например “Майсторски клас”, посветена на нейното пребиваване в нюйоркското висше училище по изкуствата “Джулиард скул” през 1970-1971 г., когато тя води майсторски класове там с млади певци.

Безспорно най-забележителният игрален филм, посветен на певицата, поне досега, е “Калас завинаги” на Франко Дзефирели с Фани Ардан в главната роля и с Джеръми Айрънс и Джоан Плаурайт. Той излезе на екран през 2001 г., след като продуценти дълги години са карали Дзефирели да направи филм за Мария Калас, с която той е бил дълбоко свързан приживе.

Филмът тръгва от истинска случка – през 1974 г. Дзефирели предложил на Калас да направи филм опера с нея по “Кармен”. Лекомислено ѝ предложил да използват като музикална основа записа на операта с нейно участие от 1964 г., което дълбоко засегнало певицата и тя охладила приятелството си с него.

Във филма обаче тази случка е развита с измислено продължение

– Калас се съгласява само да отваря устата си във филма, синхронизирайки звука отпреди 12 години, когато все още гласово е била в добро състояние.

Така основният сюжет на филма става драмата на твореца, който е стигнал до върховете на изкуството и знае как да интерпретира един образ. Но материалния носител, с който да го направи – гласа, вече го няма.

Филмът концерт на Том Волф и Самуел Франсоа-Щайнингер, който излиза на екран през декември, е съвсем друго нещо – той е предназначен за меломаните,

които никога досега не са виждали целия концерт, още по-малко цветно

Тази изява на Мария Калас през 1958 г. е бил светското събитие номер едно. Камерите са уловили как в операта влизат френският президент Коти, Жан Кокто, херцогът и херцогинята на Уиндзор, Чарли Чаплин, младите Брижит Бардо и Ален Делон, Аристотел Онасис, който по онова време все още не е разведен с първата си съпруга Атина и все още не живее с Калас, и много други. Заснети са и кадри от антракта във фоайетата, както и целият концерт.

Любопитното е, че един кадър от този филм – арията “Каста дива”, бе вмъкнат в документалната лента на същия екип – “Мария от Калас” от 2017 г. Филмът, който мина и по българските кина през 2018 г., има една номинация и две награди за най-добър документален филм в своята категория от фестивалите в Барселона и в Скопие.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.