За първи път в България ще се проведе състезание с драконови лодки

0

Двудневен фестивал ще съпътства уникалното за България състезание с драконови лодки на 24 и 25 юни, а Русе ще е домакин на световното първенство в тази дисциплина през 2025 година.

Ексклузивното събитие ще се проведе на езерото  Панчерево, а организатор е сдружение „Фестивал Драконови лодки“.

Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят, вече в над 90 държави.

Очаква се най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в листата на олимпийските спортове.

Изключително зрелищните и атрактивни състезания обикновено се провеждат под формата на фестивал на драконовите лодки, включващ множество съпътстващи културни, музикални, танцови, спортни събития и представления, атракции за деца, базар с традиционни занаятчийски и арт продукти от цял свят, гурме кътове за храна и напитки и много други. Истински празник за цялото семейство!

Състезанията включват отбори с мъже, жени, деца и смесени. Спортът може да се практикува лесно от всеки. Фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в списъците на световното нематериално, културно наследство.

Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, близо до водата, с чист въздух и природа. Създава екипна работа и се превръща в световен корпоративен спорт и платформа за изграждане на екипи и развитие на приятелство между хора и нации.

Специално за събитието от Китай ще пристигнат водещи експерти в областта на състезанията с драконови лодки, артистични организации, екипи и делегации от страната.

Фестивалите на драконовите лодки имат история от повече от 2000 години, започвайки от Китай и страните от Далечния Изток, но днес фестивалите са популярни по целия свят.

В повечето по-големи градове в Европа и Северна Америка са вече установена традиция. Някои от най-добрите университети в света са приели гребането с драконови лодки като академична спортна дисциплина.

България е определена за домакин на Световното първенство по Драконови лодки в Русе през 2025 година.

Очаква се да участват над 2-3 хиляди спортисти от цял свят и да присъстват 30-40 хиляди туристи.

В същото време този спорт няма никакви традиции в България. По-голямата част от българите дори не са чували за спорта, нито са виждали или присъствали на състезание с драконови лодки.

Има само две 20-местни лодки в София и две във Видин, които неотдавна започнаха да тренират. За шампионата в Русе общината има нужда от минимум 13 20-местни и 13 10-местни лодки, стойността на които може да много голяма.

Двудневния фестивал в София на 24-и и 25-и юни има за цел да популяризира спорта в страната и да осигури всички необходими съоръжения и спортни бази, като подготовка за световното първенство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.