Забравете за Гърция! €200 на вечер това лято

0

В началото на май Гърция и Турция откриват летния туристически сезон с по-високи цени от миналата година. Туроператори обаче отчитат голям интерес от страна на българите към ранни записвания за морска почивка в съседите в очакване за по-голямо поскъпване в разгара на лятото.

И тази година по традиция хиляди българи масово ще прекарат празничните дни около 1 и 6 май в Гърция. Натовареният трафик към южната ни съседка започна още от петък. Много семейства са събрали почивните дни с отпуски, за да открият летния сезон на Бяло море. Там в момента цените на нощувките във вили и хотели са около 50-60 евро.

За активния сезон обаче курортите вдигат цените с 25-30%, по данни на туроператори. В Халкидики вили с две-три спални започват от 200 евро на вечер. Ако са на първа линия и луксозни – цената може да е 2000 евро на вечер. Подобни са цените и в друга предпочитана дестинация – Олимпийската ривиера.

„Хората предпочитат самостоятелно настаняване във вили и апартаменти. Но това не излиза по-евтино от организирани почивки“, коментира по Нова тв туроператорът Георги Кунчев. Според него ръстът на ранните записвания с 20% показва, че въпреки по-високите цени почивката в Гърция ще е много търсена това лято.

„Местата се пълнят 2-3 месеца напред. Освен Халкидики и Олимпийската ревиера има силен интерес и към островите. Почивки на Корфу и Крит се продават много добре. Дори и круизите из гръцките острови, където сумите са доста по-високи, стават популярни“, посочва Кунчев. Цената на пет дневен круиз, който тръгва от Атина, започва от 1600 лева на човек.

„За разлика от минали години 5-звездните хотели са много по-търсени“, казва Даниела Стефанова, друг туроператор, който работи на гръцкия пазар. Според нея  поскъпването на почивката в луксозните хотели ще се усети по-силно – с до 40% ще са по-високи цените в сравнение с периода преди ковид-пандемията.

За туристите, които планират да посетят Гърция в почивните дни, е важно да имат предвид, че на 1 май почти всичко е затворено. Заведенията обаче работят. Осен това по традиция Международният ден на труда в Гърция се отбелязва със стачка, което засяга всички видове транспорт. Засега само самолетните връзки остават без промяна, ако авиодиспечерите не обявят до понеделник спиране на работа.

Ако искате да пътувате до някой остров, е добре да се предвиди, че в понеделник няма да може да се пътува обратно. Понякога моряците допускат по един или два ферибота в една посока, за да не пречат и затрудняват туристите, но това е изключение, а не правило. Хората, които имат желание да пътуват с ферибот в понеделник, е добре да се свържат с пристанищните власти.

Турция

Значително по-скъпа ще излезе лятната почивката на българските туристи в Турция. „В момента средно хотелите са вдигнали цените с 15-20% и почивката в бюджетен хотел за 7 дни излиза между 800 и 1200 лв. Оттам нататък започва да расте според категорията и периода на настаняване“, посочи Джемал Лютфи, управител на „Караджъ турс“.

„До 50% се очаква да скочат цените в пика на сезона. Вече има хотели, които за определени периоди са запълнени. Колкото повече е търсенето, толкова повече се вдига и цената“, казва Лютфи.

Обезценката на турската лира в случая не помага много за прекарване на евтини летни ваканции.

Причината е, че самият характер на управление на туристическите курорти и хотели в Търция. Те са собственост на инвеститори и са преотдадени с дългосрочни договори на фирми, които да ги оперират. И не може да повече да трупат загуби“, коментира Румен Драганов от Центъра за анализи в туризма.

Туристическия бранш в Турция се надява, че секторът ще се възстанови бързо, след като земетресенията през февруари, намалиха значително резервациите. Епицентърът на трусовете обаче са далеч от курортните райони и хотелиерите очакват добър сезон най-вече заради руските туристи.

Турция е една от малкото държави, до която руснаците все още може да летят. Например данните за първото тримесечие на 2023 г. сочат, че чуждестранните туристи в района на Анталия са се увеличили с 54% на годишна база и достигат нови рекордни стойности. Най-много те са от Русия, Германия и Великобритания.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.