ЗАПОЧНА СЕ: Робот нападна инженер на „Тесла”, окървави фабрика в Остин

0

Пророческите фирми за война между хора и машини започнваха да се сбъдват – инженер на „Тесла“ е бил нападнат от робот по време на повреда във фабриката на компанията в Гига Тексас, близо до Остин. Двама свидетели са наблюдавали с ужас как техният колега е бил нападнат от машината, предназначена да хваща и премества прясно отлети алуминиеви части за автомобили.

Роботът е притиснал мъжа, който в този момент е програмирал софтуера на намиращите се наблизо два изключени робота, преди да забие металните си нокти в гърба и ръката на работника, оставяйки „кървава следа“ по стените на фабриката.

Инцидентът, при който жертвата е с „отворена рана“ на лявата си ръка, е разкрит в доклад за наранявания от 2021 г., подаден до окръг Травис и федералните регулатори, който е прегледан от DailyMail.

Според един от адвокатите, които представляват работниците на „Тесла“, заяви пред DailyMail, че смята, че броят на нараняванията при подобни инциденти е занижен.

Според него това занижаване включва дори смъртта на строителен работник на 28 септември 2021 г., който е бил нает да помага за изграждането на самата фабрика.

Според доклада на съдебния лекар на окръг Травис този строителен работник – Антелмо Рамирес, е починал от топлинен удар, докато е помагал за изграждането на дългата над 2 000 акра фабрика на Tesla Giga Texas.

Според жалба, подадена от името на работниците в Giga Texas до Американската администрация администрация за безопасност и здраве при работа (OSHA),  изпълнителите и подизпълнителите на Tesla са дали на някои от наетите лица фалшиви сертификати за безопасност.

„Работниците съобщават, че когато са имали нужда от обучение, просто са им изпращали PDF файлове или изображения на сертификати чрез SMS или WhatsApp в рамките на няколко дни“, казва адвокатът.  „Няма никакъв възможен начин, по който работниците да са могли дори да преминат необходимото обучение“.

Копие от годишния доклад на „Тесла“ за спазването на изискванията през 2021 г. за Гига Тексас обаче поне документира кървавата атака на софтуерния инженер с робот, макар и с оскъдни подробности.

В оскъдния запис от 10 ноември 2021 г. се описва как „разкъсване“ е било нанесена на „инженер“, като „обектът на причиняване“ е бил „робот“.

Според „Тесла“ раните на инженера, нанесени на лявата му ръка, са изисквали „нула“ дни отпуск от работа за възстановяване.

Двамата очевидци на събитието, което се е случило в частта на фабриката в Тексас, където се сглобяват първите шасита на автомобилите, обаче разказаха на репортерите на The Information по-разтърсваща история.

Докато кървящият инженер на „Тесла“ се опитвал да се освободи от хватката на сглобяващия робот, друг работник натиснал аварийния бутон „стоп“, за да прекрати атаката.

След като се освободил, инженерът паднал „на няколко метра надолу по улей, предназначен за събиране на алуминиев скрап, оставяйки след себе си следа от кръв“, според The Information.

Нараняванията на работниците, за които Tesla сама съобщава, варират от травми, причинени от тъпи предмети, през излагане на химикали, до аварии с машини, заради които някои работници се възстановяват с месеци.

Докладите на „Тесла“ за OSHA включват навяхвания, порязвания и счупвания от работници, попаднали в машини, както и заболявания, произтичащи от контакт с токсини като амоняк.

Един от служителите в производството е бил неработоспособен в продължение на 127 дни (повече от четири месеца), след като глезенът му е бил хванат от движеща се количка през август 2022 г.

Скоро след това един работник, който обработва материали, е бил ударен в главата от метален предмет, оставяйки травма, от която възстановяването е отнело 85 дни, според данните на OSHA.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.