ЗАПОВЯДАЙТЕ: Супер комплексът „Мальовица” чества подвига „Еверест“

0

На 20 април в прекрасния комплекс „Мальовица” ще се отбележат 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Организатори на събитието са Българският туристически съюз (БТС) и Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА) с домакинството на Туристическо дружество „Мальовица”.

„Каним всички – елате, за да си спомним великите мъже, тръгнали нагоре към върха. И през двата дни – 20 и 21 април, са предвидени изкачвания. Музеят на алпинизма в ЦПШ „Алпинист” ще ВИ пренесе в онези времена, в които силата на волята и духа са били двигател на достиженията“, споделят от туристическо дружество „Мальовица”.

Великият Христо Проданов, който остана завинаги на Еверест, днес щеше да бъде на 80 години и да вдъхновява ново поколение млади алпинисти. Точно преди 40 години, току що навършил 41 години, той тръгва към Еверест, за да стане първият българин, покорил най-високия връх в света, при това без кислороден апарат. В

същност той е и първият човек в света, изкачил Еверест по западния маршрут без използването на кислороден апарат. Остава там – при мечтата си. Броени дни след това до върха стигат Методи Савов и Иван Вълчев (8 май), Кирил Досков и Николай Петков (9 май).

Людмил Янков е друго име, което всички запомнихме. Сам и без екипировка на 8500 метра височина тръгва да търси Христо, за да помогне на приятеля си, рискувайки собствения си живот и сбогувайки се с мечтата да покори Еверест. Само за един ден преодолява денивелация от 1330 м (от кота 7170 до 8500 м). Остава единственият алпинист в света, носител на международната награда „Феърплей”.

Всички почитатели на планината са добре дошли в приказния „Мальовица”, станал символ на българския алпинизъм. Мястото, където е изкована стоманената българска школа в този спорт.

Възстановяването на Музея на алпинизма в комплекса е само част от усилията, които се полагат за съхраняването на историята, паметта и възпитаване на любовта към планината. Когато попитали световноизвестния алпинист Джорд Мелъри защо иска да покори Еверест, той отговорил простичко: „Защото го има.”

Това е и най-точният отговор на въпроса защо да посетите „Музея на алпинизма” и прекрасната и величествена Мальовица. Просто, защото ги има.

Неслучайно комплекс „Мальовица” стана и предпочитано място за семеен отдих след цялостното си реновиране.

„Мальовица” ви очаква!

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.