Заради Русия: Десетки кораби блокирани в Дунав

0

Десетки кораби са блокирани в река Дунав край ключови украински пристанища заради руските атаки с дронове. Това сочат данните на специализирания сайт „Марин трафик“ (MarineTraffic), който проследява в реално време местоположението на кораби и яхти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Река Дунав остава единственият маршрут, по който може да се извършва износ на зърно от Украйна след прекратяването на зърнената сделка.

Русия атакува складове за зърно в района на украинските пристанища на Дунав и други инфраструктурни обекти през последните седмици, след като на 17 юли прекрати участието си в сделката.

В момента украинските черноморски пристанища, както и портовете Измаил и Рени на Дунав, на практика са блокирани поради руските атаки, обявиха източници от сектора на корабоплаването, цитирани от Ройтерс.

По данни на „Марин трафик“, най-малко 30 кораба са на котва край залива Мусура в Черно море, който е свързан чрез воден канал с Измаил. Най-малко 20 плавателни съда буквално задръстват водния път към това ключово украинско пристанище на Дунав. 

„Невъзможно е цялото количество (зърно – бел. ред.) да бъде превозено по реката или чрез железопътен транспорт. За да можем да го изнесем, трябва да бъдат отворени отново нашите пристанища на Черно море“, заяви украинският заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки пред националната телевизия на Украйна.

Представители на застрахователния бизнес обявиха в средата на юли, че е преустановено застраховането на товарите с украинско зърно, транспортирани през Черноморския коридор. Това стана, след като Русия вече не гарантира безопасността на търговските кораби, които се движат по този маршрут, отбелязват анализатори.

Някои компании са започнали да ограничават и застрахователното покритие на корабите, които товарят украинско зърно на пристанищата, разположени на Дунав, са съобщили източници, цитирани от Ройтерс.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.