Защо в София няма грипна епидемия? Просто не се отчитат болните

0

99% от заболелите са с грип тип А

София-град се оказа с едно от най-ниските нива на заболеваемост от грип, но това съвсем не се дължи на здрави хора. Причината е, че липсва рагистриране на заболелите от респираторни вируси. Това стана ясно от думите на проф. Ива Христова от Национален център по заразни и паразитни болести.

„Ситуацията с грипа е динамична. Намираме се в подножието на платото със стремглаво повишаване на заболеваемостта. До седмица – две случаите ще започнат да намаляват“, каза тя в предаването „Събуди се„.

„До края на януари и началото на февруари се очаква пикът на заболяването, след което ще започне понижение на случаите“, каза проф. Христова. По думите ѝ 99% от заболелите са с грип щам А. „Ефективността на грипната ваксина е много по-висока от предишни години“, каза тя.

„Всички могат да бъдат засегнати от грип. Хората в активна възраст, които са се срещали с него могат да го изкарат по -леко. Малките деца, хората над 65-години и при тези с хронични заболявания болестта протича по-тежко“, добави специалистът.

Не може да се каже кога трябва да има грипна ваканция и дали да се удължи междусрочната, тъй като това се решава, след като се видят нивата на заболеваемост.

Грипът е много по-напред от COVID и другите респираторни вируси. Много по-вероятно е да сме болни от грип, ако сме с температура, отколкото от COVID или други респираторни заболявания, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Христова уточни, че морбили все още няма в България. Тя добави, че в момента случаите на скарлатина са по 200-300 на седмица, а на варицела около 600.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.