Зеленски играе бели денс, а Байдън носи памперс? Ето ги най-големите фейкове на 2023 г.

0

Джо Байдън носи памперс, а украинският президент Володдимир Зеленски танцува бели денс – това са само част от най-абсурдните фейкове, които се разпространяваха в социалните мрежи през 2023 г.

Колкото по-емоционални са събитията – каквито са например войните и кризите, толкова повече фалшиви новини обикалят из мрежата. Миналата година от тях имаше предостатъчно. Появиха се обаче и някои особено странни фейкове, които припомняме и развенчаваме:

1. Не, това видео не показва как Володимир Зеленски играе бели денс

Откакто през февруари 2022 г. Русия нападна Украйна, из мрежата гъмжи от фалшиви новини и за двете страни. Много често главната мишена на клеветническите кампании е украинският президент Володимир Зеленски. В случая за едно видео се твърдеше, че показва как Зеленски уж танцува белиденс в тесен златист костюм. Разследването на Дойче Веле показа, че става дума за така наречен „дийпфейк“, в който лицето на украинския президент просто е монтирано на друго тяло.

2. Не, Швеция не организира турнир по секс

На тази измислица се хванаха доста международни медии: Швеция обявила секса за спорт и дори организирала първенство. В „новината“ се твърдеше, че на това първенство двойките щели да правят секс в рамките на до шест часа, за да се види кои са най-добрите. 

Типична фалшива новина! Изобщо не отговаря на истината, показа проверката на ДВ. Всъщност един голям шведски вестник беше писал, че собственикът на верига от стриптийз клубове, човек на име Драган Братич, подал заявление за обявяването на секса за спорт. Но шведската спортна федерация отхвърлила това още през май.

3. Не, снимка на употребявани презервативи, които уж се чистят и продават за нови, не е от Кения

На завъртелия се из социалните мрежи кадър се виждат десетки снимки на презервативи, които изглеждат, сякаш са изпрани. В редица постове във Фейсбук се твърдеше, че шестима кенийски студенти били арестувани заради това, че продавали използвани кондоми, твърдейки, че са нови. 

Проверката в интернет показа, че през 2020 г. наистина 324 000 презерватива са били почистени и продадени повторно, само че това се е случило не в Кения, а във Виетнам. Работата била свършена не от шестима студенти, от една малка виетнамска фабрика.

4. Не, тази рентгенова снимка не показва жива хлебарки в гръдния кош на човек.

„В една държавна болница в Кения са направили рентгенова снимка на пациент и са му казали, че в гръдния му кош има жива хлебарка“, писаха през май 2023 г. потребители на Фейсбук и приложиха уж автентичната рентгенова снимка на гигантска хлебарка в човешки гръден кош. Професионалната проверка на снимката показа обаче, че тя е обработена с фотошоп.

5. Не, семената от чия не лекуват диабет.

В мрежата се въртят все повече клипчета, в които „лекари“, създадени с изкуствен интелект, раздават здравни съвети. В едно от тези видеа се твърдеше, че семената от чия лекуват диабет. То се разпространи светкавично в социалните мрежи. Фалшив обаче се оказа не само „лекарят“, но и съветът му. Да, няколко изследвания показват, че семената от чия може да окажат някои положителни ефекти върху здравето и дори да имат антидиабетично действие, но и дума не може да става, че те лекуват диабет.

6. Не, на тази снимка Джо Байдън не носи памперс.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е на 81 г. и често ще чуете, че е прекалено възрастен за тази работа. През юни 2023 г. в няколко страници се появи снимка, на която Байдън коленичи, а под дрехите му стърчи памперс. Професионалната проверка показва обаче, че снимката е манипулирана. Вярно е, че през юни 2023 г. Байдън се препъна на церемония на Академията на военновъздушните сили на САЩ, но не е носел никаква пелена. Десетки видеоклипове от събитието го доказват. 

7. Не, тази инфлуенсърка в ТикТок не е осъдила родителите си, защото е родена без нейното съгласие.

ТикТок звездата Кас Тийз още през 2022 г. засне клип, в който твърдеше, че ще съди родителите си, защото е била родена без нейното съгласие. В друго видео по-късно дори заяви, че е спечелила делото. През ноември миналата година това твърдение отново обиколи света, а видеото беше гледано 3,5 милиона пъти. Тиктокърката твърди, че сега родители ѝ трябвало да ѝ плащат по 5000 долара месечно като обезщетение. Мнозина ѝ повярваха, но това всъщност беше сатира: акаунтът на Кас ясно е обозначен като сатиричен.

8. Не, няма доказателства, че един американски самолет, изчезнал през 1955 г., отново се е появил 37 години по-късно.

През 1955 г. един самолет, който излетял от Ню Йорк, изчезнал без следа – и неочаквано кацнал в Маями, Флорида 37 години по-късно. Тази „новина“ обиколи безчет Фейсбук акаунти. Фактчекърите на „Франс Прес“ обаче доказаха, че тази история не е вярна. Данни, че подобен самолет някога е изчезвал от въздушното пространство няма, а самата „новина“ първо тръгнала от американски булеварден вестник, известен с това, че публикува измишльотини.

9. Не, подводницата „Титан“ не е била открита без екипаж.

Трагичната новина тогава обиколи света: петимата пасажари, потеглили на подводна авантюра към потъналия „Титаник“, загинаха в своята малка подводница. Социалните мрежи направо прегряха от съобщения, в едно от които се твърдеше, че подводницата „Титан“ е била открита празна – доказвал го уж един скрийншот от Си Ен Ен.

Нашето проучване доказа, че това лъжа. Фалшифицираният скрийншот показва съвсем различен дизайн и цветове от актуалните, които новинарската медия използва. Освен това на снимката не е „Титан“, а друг батискаф на име „Циклоп 1“. Във фалшивата новина имаше и още няколко по-дребни неточности.

10. Не, „Динси“ не е премахнал замъка на Пепеляшка.

През ноември един уебсайт разпространи твърдението, че развлекателният парк „Дисни Уърлд“ в Орландо, Флорида от днес за утре премахнал прочутия розов замък на Пепеляшка. Това твърдение беше разпространено и от видео в ТикТок, гледано над милион пъти. И в двата случая обаче отново става дума за сатира, както показва проверка в редакционното каре на споменатия уебсайт. Освен това ако човек потърси актуални снимки от развлекателния парк, веднага ще види, че розовият замък си е там.

Автор: Катрин Весоловски, Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.