Зеленски легализира марихуаната за лечение

0

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за легализиране на използването на канабис за медицински цели. Това стана ясно днес от парламентарна база данни, цитирана от Ройтерс и БТА.

Над 6 млн. украинци, включително раково болни пациенти, граждани с постравматични стресови разстройства и ранени войници се нуждаят от лекарства, съдържащи канабис, заяви един от депутатите.

Законът, който е бил подписан от украинския президент във вторник, ще влезе в сила шест месеца след като бъде официално обнародван, а забраната за продажба и отглеждане на канабис за развлекателни нужди ще остане и занапред.

Парламентът утвърди легализацията на медицинската марихуана още през декември, а мярката беше подкрепена от военни доброволци, но политици от партията на бившия премиер Юлия Тимошенко попречиха на закона да отиде за подпис при Зеленски. Според тях нормативният акт застрашава бъдещето на Украйна.

Украинското Министерство на здравеопазването също подкрепи закона. Сега то трябва да изготви списък със заболявания и здравословни проблеми, при които да се предписва медицински канабис.

Законът предвижда издаването на особени разрешителни за отглеждане и продажба на марихуана, а също възможност за денонощно видеонаблюдение на производителите от страна на полицията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.