Жестоко малтретираното дете от Пловдив е оперирано успешно, възстановява се добре

0

Добри новини (доколкото е възможно) от Пловдив. Операцията на 5-годишното момченце, жестоко пребито и обезобразено от системно малтретиране в семейството му е минала успешно, то се възстановява в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“. Интервенцията е извършена в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия. Детето в момента е в стабилно състояние и се възстановява добре.

Присадена му е кожа на главата, където е пострадало най-жестоко, съобщи неговият процесуален представител адвокат Васил Попов. Тежко е психичното състояниe на момченцето, което и без това е с особено поведение и е много трудно да се комуникира с него за изясняване на подробности. Това е обяснимо, тъй като и големите хора изпадат в такова състояние, ако им се случи нещо подобно, каза още Попов.

Биологичният баща на детето и адвокатът по бракоразводното дело договарят със социалните служби каква да бъде закрилата на детето. Има вариант то да бъде върнато при бащата, който работи в Германия, тъй като няма данни за риск при него. Според адвокат Попов не следва детето да бъде ограничавано от биологичния си родител, въпреки че с майката имат висящо дело за развод.

Бащата е изразил готовност да си го върне в обичайната среда в Германия, в която доскоро е било детето. Двамата с майката са в процедура на развод и бащата притежава права и основания за това. Самият той изрично е заявил, че иска да вземе детето, а и детето има немско гражданство, обясни адвокат Васил Попов.

Майката сама е сигнализирала за състоянието на детето, след като е видяла уврежданията, каза още адвокат Попов. Детето е обезобразено след побой от страна на мъжа, който живеел с нея. От прокуратурата съобщиха, че въпросният мъж многократно е малтретирал и физически, и вербално детето. Биологичният баща на момченцето е бил в чужбина по време на насилието.

„Подходът ни ще бъде да преценим къде детето ще живее по-добре. Очевидно е, че майката ще трябва да положи много усилия да не допуска това насилие. Бащата също е много добра опция, въпреки че досега е бил в чужбина, и ако има капацитет да полага качествени грижи за него, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред bTV.

Заради случая в края на миналата седмица бяха изправени пред съда майка му и мъжът, с който тя живее на семейни начала. Знае се, че биологичният баща е подавал сигнали срещу двойката, при която живее детето, за лоша социална среда. Има данни, че майката е лабилна и е злоупотребявала с алкохол, но няма доказателства да е малтретирала момченцето.

Разследването продължава, за да се изяснят всички обстоятелства и вината на двамата – жената и пастрока.

На майката на детето е наложена от Районен съд – Пловдив мярка „подписка“, а мъжът, с когото живее на семейни начала, е с мярка „задържане под стража“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.