Жорета Николова: 2/3 от трупата на Народния театър не иска оставката на директора

0

Две трети, а може би и повече, от трупата на Народния театър не иска оставката на директора Васил Василев. И не защото той е съвършен, а защото върши работата, която изисква позицията му, без пристрастия и съобразено със закона. 

Така актрисата Жорета Николова обяви позицията на повече от половината актьори в Народния театър, които не искат оставката на директора. Тя заедно със Стефания Колева, Ана Пападопулу, Биляна Петринска и Владимир Карамазов прекратиха мълчанието по повод конфликтите, които се случват в театъра. 

„Въпреки че Народният театър е творческа институция, закони и правила в нея трябва да има. Използването на т.нар „занимаване с изкуство“ като оправдание за всичко, е недопустимо. Каквото важи за мен, това трябва да важи и за този до мен. Когато не можеш да се вместиш в този морален кодекс, ти нарушаваш правата на общността, за което понасяш своята отговорност. Причини да се делим-дал Господ, всеки мисли, че е център на вселената, но нека има нещо, което е над правата, които сами си делегираме. Това не е уравниловка, а зачитане на другия, на общността. Има маргинали, които трудно, но в някаква степен успешно, живеят по свои правила и плащат цената за това“, пише още Жорета Николова. 

„Не разбирам защо мотивациите да се одобрява и подкрепя директора на НТ се четат единствено като низки, жалки, мерзки, като страхливост, защо се използват определения като: хранилки, подлоги и тем подобни? Нима други основания не са възможни? Защо всяка позиция трябва да е непременно плод на зло, на меркантилен интерес, заплати и политика? Това допускане е тоталитарно в същината си. А и длъжни ли са всички да са герои, вие такива ли сте? Нека има и простосмъртни. Освен това, ако бъдем гъвкави в нападките, нима т.нар герои в предните редици на опълчението не могат да бъдат обвинени в гореспоменатите мотивации? Нима те същински се отказаха от нещо? Нима нещо същински рискуваха? Не мисля. В това, обаче, те не са били обвинени, именно защото съществува концепцията за уважаване на чуждите избор, вкус, намерение и разбирания. Истинският морал отчита възможността за различия, нека не забравяме това“, поше още актрисата. 

И последно-боя се, че, ако продължаваме да хвърляме цепеници в огъня на тази отвратителна свада, някой ще „изгори“ и, както казва Камю чрез своя Калигула – „ще останем завинаги виновни“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.