„Златен лъв“ за „Клети създания“ на кинофестивала във Венеция

0

Приключи 80-ият кинофестивал във Венеция. Победител стана филмът „Клети създания“ на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос.

„Златен лъв“ за най-популярния гръцки режисьор, сценарист и продуцент  Йоргос Лантимос. Филмът му „Клети създания“ е по едноименния роман на шотландския писател Аласдър Грей. Лантимос обясни, че му харесала същността на романа и смята, че темата му е съвременна, защото говори за свободата, за начина, по който възприемаме света, за позицията на жената и на мъжа в обществото и на отношенията между тях.

Главните роли изпълняват Ема Стоун и Уилем Дефо. Филмът „Клети създания“ бе класиран на първо място от италианските журналисти и от чуждестранните им колеги акредитирани на кинофеста. Със „Сребърен лъв“ и голямата награда на журито бе удостоен японският режисьор Юсуке Хамагучи за филма си „Злото не съществува“.

„Сребърен лъв“ получи и италианският филм „Аз капитан“ на режисьора Матео Гароне – една актуална тема за имиграцията от африканския континент. За най-добра актриса бе отличена Кейли Спейни , която във филма „Присила“ пресъздава моменти от живота на Елвис Пресли. Сънародникът й – американецът Питър Сарсгард е най-добрият актьор за изпълнението му във филма „Памет“. Отчете се, че интересът към кинофестивала във Венеция е бил голям –  с 17% повече зрители от преди година. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.