Зловещо! Показаха снимки на остриганата журналистка, залята с гранофурин

0

Зловещи кадри на остриганата и обезобразена журналистка излязоха в социалните мрежи. Известната руска разследваща журналистка от „Новая газета“ Елена Милaшина и адвокатът Александър Немов днес бяха жестоко пребити в чеченската столица Грозни.

Двамата са пристигнали в Чечения тази сутрин, за да присъстват на съдебно заседание, на което е трябвало да бъде произнесена присъда срещу Заремe Мусaева, съпруга на бившия съдия от Върховния съд на Чечения Сайди Янгулбaев. Немов е защитник на Мусаева, а Милашина е трябвало да отрази процеса.

Снимка: Сергей Бабинец

Двамата са кацнали на летището в Грозни около 4.30 ч. местно време. След това се качили в такси, което по пътя било засечено от други автомобили. Въоръжени мъже с черни маски извадили от таксито журналистката и адвоката и започнали да ги бият с пластмасови тръби. Нападателите опрели пистолет в главата на 45-годишната Милашина и заплашили, че ще я застрелят. Те взели документите, парите и телефоните на двамата, като поискали от журналистката да отключи своя. След отказа ѝ маскираните ѝ счупили три пръста. 

След това нападателите обръснали главата на Милашина и я залели с гранофурин. Александър Немов пък е бил намушкан с нож. Юристът има и множество фрактури. Маскираните крещяха: „Бяхте предупредени – не пишете нищо. Махайте се оттук“, разказват пребитите.

Таксиметровият шофьор е откарал пострадалите до болница в Грозни, откъдето Немов е успял да се свърже с колегите си. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Владимир Путин е информиран за нападението. „Става дума за много сериозно нападение, което изисква да бъдат взети мерки“, коментира Песков.

Омбудсманът на Русия Татяна Москалкова се е обърнала към Следствения комитет и прокуратурата на Чечения. Едва след нейната намеса чеченските власти са осигурили транспортирането на Елена Милашина и Александър Немов до лечебно заведение в Северна Осетия. Оттам двамата ще бъдат прехвърлени в Москва. 

Междувременно Зареме Мусаева беше осъдена на пет и половина години затвор по обвинения в мошеничество и насилие срещу представител на властта.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.